טוען...
א. על-פי ההלכה, בתחום התחרות העסקית יש איסור של "הסגת גבול", בהתקיים התנאים ההלכתיים לכך, כמפורט להלן.
ב. הגדרת "הסגת גבול" משמעותה היא שהאחד נכנס לגבולו של חברו.
ג. לפיכך, כאשר סוחר אחד עושה מעשה אקטיבי של תחרות עסקית יש מקום לדיון האם התחרות העסקית כשרה.
ד. אולם כאשר הסוחר פסיבי – הוא נשאר בחנותו שלו ואינו חודר לתוך תחומו של האחר, והלקוחות באים אליו מיזמתם – אין הדבר מוגדר כהסגת גבול.
ה. עיקרון זה תקף אפילו כאשר כתוצאה מכך נמנע מחברו רווח ודאי, ולא זו בלבד אלא שהדבר מותר גם כאשר נגרם לחברו הפסד כתוצאה מכך.
ו. להיתר האמור יש שני תנאים:
1. שהוא עושה בתוך שלו, ואין מי שמערער על כך שמדובר ברשותו בלבד.
2. שהוא מתכוון לטובת עצמו ולא כדי להפסיד את חברו. אם הוא מתכוון להזיק את חברו אזי הדבר אסור, שכן לא הותר לו לאדם להזיק מתוך שלו.
א. אין כל איסור בתחרות עסקית כשלעצמה, כל עוד אין בה משום הסגת גבול. לכן מותר לחנווני לחלק קליות ואגוזים לתינוקות, כדי להרגילם שיקנו ממנו. הוא רשאי גם למכור בזול יותר מהשער שבשוק, כדי למשוך לקוחות, ואין בני השוק יכולים לעכב עליו.
ב. יש אחרונים שהכפיפו את ההיתר לתת הטבות לקונה או לשלוחו לעקרון השוויון; דווקא כאשר גם המתחרים יכולים לנהוג כך הדבר מותר. לשיטת אחרונים אחרים, אין סיוג מעין זה, והסיוג היחידי הוא תועלת הלקוחות, במחיר או באיכות.
ג. הלכה למעשה, ניתן להקל בעניין זה.
א. מסקנת החתם סופר היא כי גדרו של דין יורד לאומנות חברו הוא כאשר הדבר נעשה באופן שבו אותו אדם שעסק קודם באומנותו עכשיו כבר לא יוכל לעסוק בה יותר.
ב. לדעת הבית אפרים לא בכל מקרה שבו חיותו של הראשון נפסקת מוגדר השני יורד לאומנות חברו, אלא דווקא במצב שבו הוא חודר לתוך תחומו של חברו באופן ששוב אינו יכול לטעון אתה עושה בתוך שלך ואני עושה בתוך שלי. על דרך ההשאלה נאמר יורד לאומנות חברו גם על מי שבא לעסוק באומנותו של חברו באופן כזה שפרנסתו של חברו תופחת, אף כי לא תיפסק.
ג. לדעת החוות יאיר, יורד לאומנות חברו גדרו הוא מי שמתחיל לעסוק באומנות שבה עסק אדם אחר עד עתה לבדו, ובכך הוא פוחת את פרנסתו. כך היא גם מסקנת החוות יאיר.
ד. מדברי הרמב"ם בהלכות דעות משמע שהאיסור לרדת לאומנות חברו הוא בגדר מידת חסידות. כך כותב גם המהר"ם מרוטנבורג בתשובה, וכך סבורים גם בעל החוות יאיר, ושולחן ערוך הרב.
ה. מסקנת החתם סופר היא כי יש להבחין בין שני מצבים: האחד, יורד לאומנות חברו ופוסק חיותו לגמרי, השני, יורד לאומנות חברו ופוחת חיותו. פוסק חיותו הוא אחד מן האיסורים החמורים שבתורה.
ו. במציאות הכלכלית בימינו, גדרי איסור יורד לאומנות חברו שונים הם, מכמה וכמה סיבות, כמפורט להלן.
א. לשיטת הר"י מגאש והאביאסף, וכך פסקו הרמ"א בתשובה והחתם סופר, כאשר מסיג הגבול סוגר את הדלת בפני המוכן לחבירו באופן כזה שאף מה שהכינו לו מן השמים לא יגיע אליו, הריהו יורד לאומנות חבירו באיסור.
ב. גם לדעת החולקים על האביאסף, אם מדובר בתחרות עסקית שכוונתה למוטט כלכלית את המתחרה, ומבחינת יחסי הכוחות בין המתחרים יש להניח שהכוונה תתממש – זוהי ירידה לאומנות חבירו באיסור.
ג. לא הותר לשכנים לעשות ברשותם דברים המזיקים את האחר, אלא אם כן כוונתם היא להשביח את שלהם. אם לא כן, הרי זה גרמא בנזיקין, ואף אם פטור מלשלם, אסור לעשות זאת.
א. ההיתר להסיג גבול כאשר יש כבר מסיגי גבול אחרים יסודו בדין כופים על מידת סדום. לפיכך, אם יש בנקיטת צעדים למניעת הסגת הגבול משום מידת סדום והמונע לא ירוויח מהם דבר, רק יגרום הפסד למתחריו, התחרות העסקית מותרת על אף הסגת הגבול.
ב. יתר על כן, המצב אותו מתארים הפוסקים הוא של שוק עסקי סגור ובלתי צומח, בו כל רווח של אדם אחד בא בהכרח על חשבונו של אדם אחר, כאשר המלכות הזרה שולטת בצורה הדוקה על הפעילות הכלכלית הקיימת, עד לרמה הפרטנית של כל סוחר וכל סחורה. לעומת זאת, המציאות הכלכלית בדורות האחרונים הנה של שוק מתרחב והולך, אשר נפח הפעילות בו הולך וגדל, ובמקרים רבים, הגדלה ברווחיו של אדם אחד איננה גורעת מחלקו של אדם אחר אלא מוסיפה לרווחתם של כלל המשתתפים בעולם המסחר. ממילא קטן הצורך בפיקוח על הפעילות הכלכלית בשוק החופשי, ובייחוד על התחרות, ובד"כ התערבות כזו אינה מטיבה כלל ועיקר עם כל אחד מבני הציבור.
ג. הבחנה מעין-זו עולה מדבריו של רבים מפוסקי הדורות האחרונים, וכך מקובל לפסוק.
השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון
אם אני משווק של חברה ויש עוד משווק נוסף שמוכר במחיר גבוה יותר את המוצר ואני יכול לתת הנחה של 15% על אותו מוצר האם אני רשאי להציע זאת ללקוחות של המשווק ,כגון שהם חברים שלי וכדומה או שזה כאילו אני גוזל את פרנסתו ?
שלום רב,
נושא השגת גבול הוא רחב ותלוי בפרטים רבים כמו למשל, היכן מתבצע השיווק, האם למשווק הראשון יש זכויות יתירות על המקום. האם מדובר בהנחה סבירה היוצרת תחרות הוגנת או מחיר הפסד שנועד "לחסל" את המשווק הראשון, האם יש ללקוחות הסכם קצוב לזמן עם המשווק ועוד.
באופן עקרוני אם אין לראשון זכויות עודפות על המקום (כגון שהוא בן הישוב ואתה מגיע מחוץ לישוב), אם מדובר בהנחה סבירה, ואם לא מדובר במצב בו יש ללקוחות הסכם לזמן קצוב עם המשווק, ואתה פונה אליהם בתוך תקופת ההסכם – מותר לך להציע את המוצר בהנחה.
כל טוב
השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון
שאלה:
שלום הרב,
אנחנו מנהלים "חנות" ביתית למוצרי יודאיקה ומתנות וכן אתר באינטרנט (כרגע זה תוספת להכנסה ולא עיסוק עיקרי)
בדר"כ אנחנו מוכרים זול יותר מרב החנויות. האם מותר לנו להשתתף בירידים או בערבי מכירה בערים / ישובים שיש בהם חנות למוצרים דומים? והם יש הגבלות?
תודה מראש
תשובה:
כאשר מדובר בעיר, היות שהחנויות שבה מיועדות לציבור רחב, מותר לפתוח חנות למכירת חפצי יודאיקה אף אם קיימת כבר חנות דומה. זאת מתוך הנחה שהיות שמדובר בקהל לקוחות פוטנציאלי גדול – יש מקום לתחרות ויש בכך רווח ללקוחות. עם זאת, ממידת חסידות ראוי שלא לפתוח את החנות המתחרה בסמוך לחנות הקיימת אלא במקום אחר בעיר.
לעומת זאת, כאשר מדובר ביישוב קטן וסגור, שקהל הלקוחות בנוי על תושבי המקום בלבד – אין לפתוח חנות נוספת הדומה לחנות הקיימת. אולם, אם מדובר בשירות או במוצר שאינו קיים באותו יישוב – מותר.
לכן, מותר יהיה להשתתף בירידים או בערבי מכירה מיוחדים גם ביישובים הקטנים, ובלבד שהמבחר המוצע באותם ירידים וערבי מכירה וכן המחירים של אותם מוצרים שונים באופן משמעותי מהקיים בחנות הקבועה שביישוב. (ע' שולחן ערוך חושן משפט הלכות נזקי שכנים סימן קנו סעיפים ה – ז)
השאלה נענתה ע"י
שאלה:
מקרה תאורטי:
מקרה של אדם (להלן – א') שעוסק במסחר זעיר (מכירת מצות) בשני ישובים שונים. לאחר שנתיים שא' מוכר באותם שני מקומות מישהו אחר (להלן – ב') משתמש באותו מוצר בדיוק שא" מוכר על מנת להיכנס לאחת ממקומות המכירה. א' מחליט שלא להתערב.
לאחר שנה, לקראת זמן הפסח א' החל כרגיל לסחור בשני מקומות המכירה שלו. לאחר מספר ימים ב' פונה לא' ודורש ממנו להפסיק למכור באזור המשותף שהם מוכרים בו. על מנת לזרז את א" הוא מאיים שאם א" לא יסגור את נקודת המכירה, הוא יפגע בפרנסתו על ידי כניסה לשוק של א' בישוב השני שבו א' מוכר.
נתונים נוספים:
– שני הישובים השונים שא" מוכר בהם רחוקים אחד מהשני באופן משמעותי (למעלה משעה)
– המקרה אינו נוגע לי אישית. התבקשתי לברר את הנושא על ידי מי שהנושא נוגע לו.
ועכשיו לשאלה:
האם ב" נוהג באופן תקין כאשר הוא מאיים לפלוש לנקודות המכירה של א' ועוד עם אותו מוצר?
במידה שב' אינו נוהג כתיקונו, האם יש לא' עילה לתבוע את ב' בבית דין?
תודה רבה וישר כוחכם!
תשובה:
שלום,
ראשית חשוב לציין שאיני פוסק הלכה למעשה במקרה זה משום שלא שמעתי את שני הצדדים, וגם איני יודע את כל הפרטים. על כן אתייחס לנושא באופן עקרוני בלבד.
באופן עקרוני אם אדם מוכר במקום מסויים אין לאחר להכנס ולמכור באותו מקום אלא אם כן מדובר בשוק גדול שיש בו בכדי לפרנס את שניהם.
לכן אם מדובר בישוב קטן שיש בו כמות קטנה יחסית של לקוחות פוטנציאלים יהיה אסור לשני להכנס לאותו מקום.
כל זה אם השני מציע סחורה באותם תנאים, אולם אם השני מציע סחורה בתנאים השונים באופן משמעותי מהראשון, למשל מחיר זול יותר באופן משמעותי, או איכות טובה יותר באופן משמעותי וניכר – מותר לו להכנס.
לגבי תביעה בבית הדין, העדיפות היא כמובן שיסתדרו ביניהם ולא ינקטו לשון איומים בודאי כאשר מדובר במכירת דברי מצווה.
אם לא מצליחים להסתדר, הרי לענ"ד יש עילה לתבוע בבית הדין.
כל טוב
שלמה אישון
השאלה נענתה ע"י
בס"ד
רישום משקיע לשטר היתר עיסקא במסלול אישי לאג"ח
לכבוד מכון כת"ר לכלכלה על פי התורה
שם פרטי:
שם משפחה:
ת.ז:
כתובת מייל: