טוען...
השאלה נענתה ע"י - הרב שלמה אישון
שאלה:
שלום וברכה.
שילמתי לבחור סכום כסף כדי שיעביר לי את הרכב טסט. הוא מכונאי, ויש לו קשרים ו'קומבינות'. בפעם הראשונה לא הצליח והייתי צריך לתקן משהו. בפעם השניה הצליח. שילמתי לו 500 כשהצליח. בפעם הראשונה אני חושב שהוא ביקש 300 ש"ח ושילמתי למרות שלא אהבתי את הבקשה (הרכב לא עבר בפעם הראשונה).
כעבור 5 חודשים הרכב התקלקל ורציתי להורידו מהכביש. באתר של משרד התחבורה גיליתי להפתעתי שהרכב ללא טסט. מסתבר שנהגתי 5 חודשים ללא טסט. כלומר את השרות עליו שילמתי (העברת טסט) לא קיבלתי. מצד שני- לא נגרם לי נזק בשל כך (לא נתפסתי וכדומה ולא קיבלתי קנס). הבחור טוען שיש לו מישהו במכון הטסטים שלוקח סכום ומעביר את הרכב. הבחור במכון כנראה לקח כסף וטען שהרכב עבר. אני נוטה להאמין לזה. אבל הוא מתנער וטוען שבסך הכל תיווך ביני ובין האדם שבמכון. אני לא מסכים לטענה זו כיוון שאינני מכיר את האדם ההוא, ולא אכפת לי כיצד הרכב יעבור. העיקר שיעבור.
האם הוא צריך לפצות אותי ולהחזיר לי את הסכום שלקח ממני בשל העובדה שמתברר ש5 חודשים נהגתי ללא טסט ולא 'קיבלתי' את מה שעליו שילמתי?
מקווה שהסברתי היטב
תודה
תשובה:
איני יודע מה בדיוק היה ההסכם ביניכם ובודאי שלא ניתן לענות בלא לשמוע את שני הצדדים. אך אציין 2 נקודות עקרוניות:
א. בטסט שעובר הרכב נבדקות מערכות בטיחותיות חשובות שיש ברכב. עשיית "קןמבינה" לשם העברת הרכב טסט כאשר המערכות הללו פגומות אסורה באיסור חמור ומסכנת הן את יושבי הרכב והן את הנוסעים האחרים בכביש.
ב. בד"כ כשאדם משלם למכונאי לשם העברת טסט כוונתו שבתמורה לסכום שקיבל יעשה המכונאי כל מה שנדרש לשם העברת הטסט, ואם בסופו של דבר הרכב לא עבר טסט המכונאי לא יהיה זכאי לתשלום ויצטרך להחזיר את הכסף. אולם לפי המתואר כאן בשאלה המכונאי קיבל תשלום בפעם הראשונה על הנסיון להעביר את הטסט – אף שהנסיון לא צלח, וא"כ יתכן שכאן התשלום אינו על התוצאה אלא על הנסיון וא"כ גם בפעם השניה, אף שהנסיון לא צלח יהיה זכאי לתשלום כמו בפעם הראשונה. אך כאמור לעיל יש צורך לברר בדיוק מה היה ההסכם ביניכם.
בס"ד
רישום משקיע לשטר היתר עיסקא במסלול אישי לאג"ח
לכבוד מכון כת"ר לכלכלה על פי התורה
שם פרטי:
שם משפחה:
ת.ז:
כתובת מייל: