מכון כת"ר

טוען...

פיצויים על איחור באפקת מוצר שלא סוכמו מראש

השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון

שאלה:

בס"ד
שלום רב
מוכר שהתחייב בהתחייבות בלתי חוזרת לספק מוצר ללקוח בזמן מסויים, ולא עמד סיפק את המוצר בזמן, האם מותר לשלם \ לקבל פיצויים על האיחור כשמתפרש במפורש שהמוכר נותנו בגלל איחור זמן האספקה.
נא לפרט אם יש הבדל בין אם הלקוח לא שילם מראש, או ששילם תשלום חלקי או מלא [אבל נאמר במפורש שאין הפיצוי בגלל "הקדמת המעות" אלא בגלל איחור האספקה], ואם יש הבדל אם מדובר במטלטלים או בקרקע \ בית \ דירה – ואם יש הבגל אם ההתחייבות היתה על דבר ספיציפי ומסויים ממש, או לא ספיציפי (כגון אספקת מוצר חשמלי מדגם מסויים מדוייק אבל לא אחד ספיציפי – או 10 קילו תפוחי אדמה ולא על איזה קילו בדיוק), ואם יש הבדל בין אם כבר עבר הזמן או שעדיין לא עבר הזמן אבלל חושש שיעבור הזמן שבו התחייב לספק בו את המוצר או יודע שיעבור הזמן – והאם יש הבדל אם המוכר מציע את הפיצויים או שהלקוח מבקש פיצויים מהמוכר – ומה יהיה בכל הנ"ל בשכירות במקום במכירה (כגון שחתמו על חוזה לשכירות בית בזמן מסויים או שכירות רכב בזמן מסויים ובעל הבית או בעל הרכב אינו מספק את המוצר להשכרה בזמן שהתחייב – ואני מדגיש שכל אופני השאלה הוא האופן שנאמר במפורש שהפיצוי הוא על "איחור הזמן באספקת המוצר שהמוכר התחייב לספק ללקוח") .
אבקש אם אפשר גם לכלול בתשובה נימוקים ו\ או מקורות לכל תשובה \ פסק הלכה שנכתב – תודה

תשובה:

שלום רב,

א. אם הלקוח עדיין לא שילם אין כאן הלוואה ולכן אין כל חשש ריבית.
ב. אם הלקוח שילם מראש, בין אם תשלום מלא ובין אם תשלום חלקי, הרי יש כאן הלוואה שפרעונה הוא עם הספקת המוצר. במצב כזה מותר קנס חד פעמי (בין אם נקבע מראש קנס חד פעמי ובין אם לא נקבע כלל אך לאחר האיחור מטילים את הקנס) אך אסור לקבוע מראש קנס המתרבה עם הזמן (שו"ע יו"ד קעז יד. ברית פינחס ספר התשובות א ג)

כל טוב

השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון