מכון כת"ר

טוען...

השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון

שאלה:

שלום לרב.
ברצוני לקיים מכירה מוקדמת של ספר קודש. על מנת לממן את ההדפסה. שאלה באיסור ריבית . האם במקרה של מכיר מוקדמת במחיר מופחת יש איסור רבית?
האם נתינת ספר מתנה לתורם שקיבל הנצחה על הספר נחשבת ריבית?
אלו כללים נוספים אני נדרש לתת עלהם את הדעת במקרה של מכירה מוקדמת ?

תשובה:

שלום רב,

ראשית יש לדעת שאיסור ריבית קיים רק אם מדובר בהלוואה. לכן כאשר מדובר בתורם להוצאת הספר אין כל איסור לתת לו ספר במתנה משום שאין כאן הלוואה, שהרי סכום התרומה עולה על שווי הספר שקיבל וממילא אין כאן פירעון חוב.
לעומת זאת, כאשר מדובר במכירה מוקדמת יש כאן הלוואה: המשלם אינו תורם להוצאת הספר אלא משלם עבור רכישתו כאשר פירעון החוב של המוכר לקונה הוא באמצעות הספר.
במצב כזה אם הוא יקבל את הספר במחיר מוזל – עלולה להיות בעיה של ריבית.
אפשר לפתור זאת ע"י שיקבע שהמחיר המוזל הוא לכל המשלמים עד תאריך מסויים – בלא קשר למשך הזמן שבין התשלום לבין קבלת הספר. לדוגמא: קובעים שכל מי שמשלם עד ר"ח ניסן יקבל את הספר בהנחה, ואין זה משנה אם הוא שילם בר"ח אדר או בר"ח ניסן עצמו – בכל מקרה יקבל את הספר באותו אחוז של הנחה. במצב כזה ההנחה איננה על "המתנת מעות" כלומר איננה על האשראי וממילא אינה ריבית.
אפשרות נוספת היא שאותה הנחה תנתן גם למי שמשלם בצ'ק דחוי לתאריך קבלת הספר. גם במצב זה ההנחה איננה על המתנת מעות אלא על כך שאתה מבטיח לעצמך מראש שיהיו קונים – וגם זה מותר.

בברכה
השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון