מכון כת"ר

טוען...

שאלה:
שלום,
ברצוני לשאול האם מותר לקחת ארגזים הנמצאים בקרטוניה ומיועדים למחזור. למיטב ידיעתי, אם החפץ העומד למחזור נמצא ברשות/בכלי של הגוף הממחזר- הם קונים אותו, כך שייתכן ויש בכך איסור גזל. עם זאת, אולי בקרטוניה המצב שונה. קרטוניה אינה כלי, אלא מחיצות העוטפות את הקרטונים כמעט מכל עבריהם, כך שאולי גם אם הקרטונייה היא בבעלות פרטית, בעליה אינו קונה את הארגזים הנמצאים שם.
בנוסף, האם יש הבדל בין מיכל מחזור שבבעלות גוף פרטי למיכל מחזור שבבעלות הרשות המקומית. [אני גר באלון שבות, ואינני יודע למי שייכת הקרטונייה].

אשמח לתשובתכם,
בתודה מרובה

תשובה:
שלום רב,

זכיין שקיבל רשות להניח מתקן מיחזור ברה"ר כדי שיניחו בתוכו בקבוקים ריקים או קרטונים וכד' – זכה בעל המתקן בחפצים שהונחו בתוכו, ואסור לאחרים לקחת משם כל עוד לא קבלו ממנו רשות לכך. וזאת בשני תנאים: א. המתקן הוא בעל מחיצות טובות שמונעות לקיחת החפצים בצורה קלה (אף אם אין לו תחתית). ב. בני המקום אינם מתנהגים כלפי החפצים המונחים במתקן כחפצי הפקר".
על כן, היות שלדבריך, הקרטוניה אינה כלי, ואין שום מניעה מלקחת את הקרטונים, לא היתה כאן זכיה כיון שהקרטונים לא הגיעו לרשותו.
השאלה היא היכן הקרטוניה ממוקמת. אם ברשות פרטית הרי זכה בקנין חצר.
כשמדובר במיכל מיחזור, לכאורה אין הבדל בין בעלות פרטית לבעלות הרשות המקומית. הרשות המקומית ממונה ע"י הציבור לטובת הציבור, ומתפקדת כמו רשות פרטית.

כל טוב
השאלה נענתה ע"י הרב יעקב הילדסהיים