טוען...
שאלה:
שאלה בדיני ממונות
לבננו בן ה- 15 היה חבר שהיה מציק לו, אך בננו ריחם על הילד והמשיך להיות איתו, ערב אחד כשיצאו כל החברים, הציק החבר לבננו ולקח לו את האופניים שהשאיל מחבר אחר. בננו ביקש מהחבר שיחזיר לו, אך הוא לא החזיר אלא השפיל אותו וצחק עליו, עד שבננו ממש כעס והתחיל לרדוף אחריו, כשבננו התקרב אליו הוא פתאום נפל מהאופניים ואז בננו בעט בו בעיטה אחת והבעיטה הזו פגעה, לא במכוון, בפניו, כתוצאה מכך, הילד נזקק לקיבוע לסת למשך חודש ולהשלמת 2 כתרים על שיניים שנשברו (על אף שהיו שבורים אך לטענתם הבעיטה הגדילה את השברים). את רוב הטיפול אפשר לעשות דרך ביטוח תלמידים בחינם.
ההורים שלחו לנו הערכת חשבון עתידית הכוללת כיסוי לכול התרחישים האפשריים ובמחירים גבוהים מהנורמה שלדעתם עלינו לשלם או להתחייב על כך בכתב,
שאלתנו: האם אנחנו צריכים לשלם על הנזק שנגרם?
יש אפשרות לעשות את כל הטיפול דרך ביטוח תלמידים אך הוריו מבקשים לעשות את הטיפול אצל רופא פרטי, במידה ואנחנו אמורים לשלם, האם ההורים רשאים לבקש עלות של רופא פרטי או ללכת לרופא דרך ביטוח תלמידים?
האם יש תשלום על עוגמת נפש או אובדן ימי עבודה טיפול פסיכולוגי?
האם החיוב לשלם הוא רק לאחר שהטיפול בוצע ? או כפי שמבקשים לכול תרחיש אפשרי ?
תשובה:
שלום רב,
על שאלות בדיני ממונות הנוגעות לסכסוך בין שני צדדים לא ניתן לענות בלא לשמוע את שני הצדדים, כך הוא בכל מקרה וכל שכן בנידון זה התלוי בפרטים רבים כגון הגורמים המדויקים לנזק, אשמתו של הניזק, היקף הנזק, דרך הריפוי וההשלכות העתידיות.
לכן לא אוכל לענות לשאלה עצמה אלא אומר רק שני עקרונות:
א. אדם מועד לעולם בין בשוגג בין במזיד בין באונס ובין ברצון. אדם לעניין זה – כל מי שהוא מעל גיל בר מצווה.
ב. אף שעל פי דין תורה החובל בחבירו חייב בחמשה דברים: נזק, צער, ריפוי שבת ובושת, בזה"ז שאין דיינים סמוכים לא ניתן לחייב בכל הדברים:
בזה"ז אין מחייבים בנזק, צער ובושת, וביחס לשבת וריפוי קיימת מחלוקת הפוסקים, והרמ"א (חו"מ א) הכריע שכופים לפייס.
לאור זאת, הנכון הוא להגיע להסכמה ביניכם, אם לא תהיה הסכמה – פנו להתדיין בבית דין לממונות הדן על פי ההלכה.
כל טוב
השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון
בס"ד
רישום משקיע לשטר היתר עיסקא במסלול אישי לאג"ח
לכבוד מכון כת"ר לכלכלה על פי התורה
שם פרטי:
שם משפחה:
ת.ז:
כתובת מייל: